کاربرد، مزایا و معایب سیستم مدیریت محتوا یا CMS چیست؟ معرفی انواع CMS ها

سیستم مدیریت محتوا چیست؟ CMS چیست؟ سی ام اس چیست ؟ - خدمات طراحی سایت دیجیتالی

می دانستید بیشتر از ۵۰ درصد از همه سایتهای موجود در سطح اینترنت که همه روزه آنها را میبینید به کمک یک CMS ( سیستم مدیریت محتوا ) به وجود آمده‌اند؟! انواع CMS ها کدام هستند؟ CMS ها چه مزایا و معایبی دارند؟ برای دانستن جواب این سوالات تا آخر این مطلب همراه خدمات طراحی سایت دیجیتالی باشید.

CMS چیست؟

CMS که با نام های سی ام اس و سیستم مدیریت محتوا هم شناخته می شود یک نرم افزار کامپیوتری است که برای مدیریت محتوا مانند ایجاد و ویرایش محتوای دیجیتال استفاده می شود. یک سیستم مدیریت محتوا این امکان را به شما می دهد که بدون نیاز به یک خط کد نویسی یک سایت طراحی کنید. CMS ها انواع مختلفی دارد و شما باید بر اساس نیاز خود یکی از آنها را انتخاب کنید.

مخفف CMS چیست؟

CMS مخفف Content management system بمعنی سیستم مدیریت محتوا است.

تاریخچه سی ام اس چیست؟

بحث وجود سی ام اس ها یا همان سیستم های مدیریت محتوا به صورت منبع باز از سال ۱۹۹۰ وارد بازار شد.

اجزا و ساختار سیستم CMS چیست؟

یک CMS معمولاً دارای دو جزء اصلی است:

  1. برنامه مدیریت محتوا (CMA = content management application): این بخش ازسیستم CMS را کاربرانی که با پنل مدیریتی کار می کنند می بینند و در واقع ربط به رابط کاربری CMS دارد. هر کاربری حتی با داشتن تخصص محدود، بدون دخالت مدیر وب سایت یا وبمستر می تواند محتوا را در سایت ایجاد، اصلاح و حذف کند.
  2. برنامه تحویل محتوا (CDA=content delivery application):  این بخش از سیستم CMS محتواها را جمع آوری می کند و از آنها استفاده می کند تا اطلاعا وب سایت را به روز کند.

چگونه باید CMS را نصب کنیم؟ 

دو نوع می توانید نصب CMS را انجام داد: 

  1. نصب CMS روی سرور واقعی: نصب روی سرور واقعی به این معنی است که نرم افزار CMS را می توان روی سرور نصب کرد. از این روش معمولا برای راه اندازی ساخت وب سایت های واقعی استفاده می شود. در این روش می توانید تغییرات را روی CMS اعمال کنید و در واقع انعطاف پذیر است.
  2. نصب CMS روی فضای ابری: نصب روی فضاهای ابری به این معنی است که نرم افزار CMS را می توان روی فضای ابری که فروشنده میزبانی به شما می دهد نصب کرد. در این روش نمی توانید تغییرات بعدی را براحتی اعمال کنید.

ویژگی های مشترک انواع سامانه cms چیست؟ 

ویژگی های سیتستم های مدیریت محتوا ممکن است بسته به برنامه سیستم متفاوت باشد، اما معمولاً شامل موارد زیر است:

  • مبتنی بر سئو باشه
  • پشتیبانی از زبان های مختلف
  • پشتیبانی کامل از قالب های مختلف
  • امکان نصب  آسان قالب ها و افزونه ها
  • امکان پشتیبانی از قابلیت چند زبانه بودن
  • مدیریت سلسله مراتب محتوا با عمق و اندازه نامحدود
  • حداقل نیازهای سرور
  • پشتیبانی از صفحه AMP برای Google

چه نوع وب سایت هایی را می توان با سیستم های مدیریت محتوا ساحت؟

اکثر سیستم های مدیریت محتوا امروزه بسیار انعطاف پذیر هستند و می توان برای ایجاد هر نوع وب سایتی از آنها استفاده کرد.

به عنوان مثال، شما می توانید از وردپرس برای موارد زیر استفاده کنید:

معایب و مزایای CMS چیست؟

هر چیزی در جهان هستی دارای مزایا و معایبی است سی ام اس هم همینطوره که در اینجا می خواهیم مزایا CMS و معایب CMS را با هم بررسی کنیم:

مزایای CMS چیست؟

مزایای استفاده از CMS برای توسعه دهنده سایت و کاربران عبارتند از:

  • استفاده از CMS ها راحت است و هر کسی بدون نیاز به دانش برنامه نویسی می تواند با آنها کار کند و وب سایت خودش را مدیریت کند.
  • از اصلی ترین مزایای CMS می توان به مدیریت محتوای آن مانند حذف و درج و ویرایش محتواها اشاره کرد.
    از هر جایی قابل دسترسی است. یک CMS می‌تواند مبتنی بر ابر یا در محل باشد، اما کاربران می‌توانند با دستگاهی که به اینترنت متصل است از هر کجا به محتوا دسترسی داشته باشند.
  • یکی دیگر از مزایا CMS این است که می توانید دسترسی های مختلفی را به افرادی که قصد استفاده از وب سایت را دارند بدهید مانند مدیرکل ، نویسنده، ویرایشگر و فروشنده مدیر فروشگاه و …
  • از مزایای سی ام اس می توان به بروز رسانی فوری محتواها اشاره کرد که باعث می شود کاربران سایت بتوانند محتوا را در زمان واقعی مدیریت و به روز کنند بدون اینکه نیازی به توسعه دهنده داشته باشند و منتظر او بمانند تا این تغییرات را ایجاد کند!
  • از مزایای سی ام اس می توان به توسعه صفحات سایت و همچنین توسعه قابلیت های سایت بدون نیاز به توسعه دهنده سایت اشاره کرد.
  • از مزایای سی ام اس می توان به بروزرسانی آسان آن اشاره کرد. تیم های توسعه دهنده می توانند به روز رسانی ها را تنها با چند کلیک انجام دهند.
  • هنگامی که یک شرکت از CMS برای طراحی وب سایت خودش استفاده می کند، اتکای خود را به توسعه دهندگان فرانت اند برای ایجاد تغییرات در وب سایت کاهش می دهد.
  • وردپرس یک پلت فرم اپن سورس است که به صورت رایگان در دسترس است.
  • یکی دیگز از مزایای CMS ها این است که می توان فایل های CSS را در وردپرس با توجه به طراحی به گونه ای که هر کاربر نیاز دارد می توان تغییر داد.
  • پلاگین ها و قالب های (templates ) زیادی به صورت رایگان در دسترس ما قرار مید هد. کاربران می توانند پلاگین های مختلف را با توجه به نیازتان شخصی سازی کنید .
  • کار با ویرایشگر WYSIWYG بسیار آسان است به طوری که به سهولت می توانید محتویات را ویرایش کنید .
  • فایل های رسانه ای را می توان به سهولت و سریع آپلود کرد.
  • از مزایای CMS می توان به Seo Friendly بودن بعضی از آنها اشاره کرد و اینکه پشتیبانی استفاده از ابزارهای SEO را پشتیبانی می کنند.
  • سفارشی سازی بر اساس نیاز کاربر در وردپرس بسیار راحت است.

معایب CMS چیست؟

  • اگر  از افزونه های زیاد برای  وبسایت خود استفاده کنید ممکن است سایت کند شود.
  • در صورتیکه می خواهید سایت را خیلی شخصی سازی کنید باید زبان برنامه نویسی مانند PHP بلد باشید که البته این معایب CMS ها محسوب نمی شود ولی دشواری خودش را دارد.
  • از معایب سی ام اس  می توان به بهم ریختن سایت بعد از بروزرسانی ها اشاره کرد که البته قابل حل است ولی بشرطی که از ان بک آپ گرفته باشید.
  • از معایب سی ام اس می توان به اصلاح و قالب بندی تصاویر گرافیکی و جداول کاری اشاره کرد.

معرفی انواع CMS ها:

انواع CMS های موجود وجود دارند که هر کدام مجموعه ای از ویژگی ها و مزایای خاص خود را دارند. برخی از آنها برای وبلاگ نویسان ایده آل هستند. برخی دیگر ممکن است برای سایت های تجارت الکترونیک با ویژگی هایی برای قیمت گذاری و عملکرد فروشگاه آنلاین طراحی شوند. مشخصات بر اساس نیازها و منابع شرکت شما متفاوت خواهد بود. در اینجا چند نمونه از بهترین ارائه دهندگان سیستم مدیریت محتوا آورده شده است:

سیستم های مدیریت محتوا معمولا با سه نوع مجوز (License)  منتشر می شوند:

  • انواع CMS های تجاری: برای استفاده از CMS های تجاری باید هزینه ای برای خرید لایسنس به تولید کننده پرداخت شود.
  • انواع CMS های رایگان: برای استفاده از CMS های رایگان نیازی به پرداخت هزینه ای نیست اما سورس کد نرم افزار رمزنگاری شده است و شما نمی توانید تغییری در آن ایجاد کنید. سورس کد این نوع پروژه ها به صورت جداگانه فروخته می شود.
  • انواع CMS های متن باز Open Source: سیستم های متن باز به صورت کاملا رایگان و با سورس کد منتشر می شوند. شما می تونید این سیستم ها را تغییر دهید و از آن استفاده کنید یا حتی بفروشید. سیستم های زیر نمونه هایی از CMS های متن باز و موفق هستند که وب سایت های زیادی با آن ها ساخته شده اند.

شما می توانید بر اساس نیاز خود و مزیت های هر کدام از CMS ها، یکی را انتخاب کنید. اما پیشنهاد اصلی ما به شما وردپرس (WordPress) است. به دلیل کارایی فوق العاده و به روز رسانی های مدام و همچنین در دسترس بودن هزاران افزونه و قالب، باعث شده است که وردپرس محبوب ترین سیستم مدیریت محتوا در سطح جهان باشد.

معرفی انواع CMS ها چیست؟

  1. سیستم مدیریت محتوا وردپرس (WordPress): وردپرس یکی از بهترین و معروفترین و پر استفاده ترین CMS های رایگان و منبع باز مبتنی بر زبان برنامه نویسی پرقدرت PHP و MySQL است. سیستم مدیریت محتوا وردپرس دارای انعطاف خیلی زیادی است و تنظیمات زیادی برای کار کردن با آن وجود دارد و دارای پوسته ها و افزونه ها زیادی است که بیشتر آنها را می توانید در مخزن خود وردپرس دانلود کنید و در صورت نبودن می توانید از شرکت های مربوطه بخرید. وردپرس همچنین یک پلت فرم وبلاگ نویسی محبوب در دنیا محسوب می شود و بالای ۵۰ درصد سایت های دنیا و همچنین شرکت های معروف از این سیستم مدیریت محتوا استفاده می کنند. وردپرس هر آنچه که برای سفارش طراحی یک سایت به آن نیاز دارید را در اختیار شما قرار می دهد. از دیگر سیستم های مدیریت محتوای دیگر می توان به موارد زیر اشاره نمود.
  2. سیستم مدیریت محتوا جوملا (Joomla)
  3. سیستم مدیریت محتوا ویکس (Wix)
  4. سیستم مدیریت محتوا اپن کارت (OpenCart)
  5. سیستم مدیریت محتوا پرستا شاپ (prestashop)
  6. سیستم مدیریت محتوا تکست پترن (textpattern)
  7. سیستم مدیریت محتوا شاپیفای (Shopify)
  8. سیستم مدیریت محتوا مجنتو (Magento)
  9. سیستم مدیریت محتوا مگنولیا (Drupal)
  10. سیستم مدیریت محتوا بلاگر (Blogger)
  11. سیستم مدیریت محتوا اسکوار اسپیس (SquareSpace)
  12. سیستم مدیریت محتوا پی اچ پی ناک (PHP-Nuke)
  13. و…

چگونه بهترین CMS را برای وب سایت خود انتخاب کنیم؟ 

برای استفاده از CMS ها تقریبا هیچ محدودیتی ندارید مگر اینکه بخواهید یک کار خیلی خاصی بنا بر کسب و کارتان انجام دهید که باز هم CMS ها قابلیت توسعه را دارند و همیشه راهی برای اضافه کردن ویژگی های جدید دارند. ولی در کل قبل از اینکه به فکر این باشید که کدام CMS را برای کسب و کارتان انتخاب کنید باید این سوالات را از خودتان بپرسید؟ جواب دادن به این سوالات متداول درباره طراحی سایت به شما کمک می کند تا سیستم مدیریت محتوای مناسب را انتخاب کنید. سیستمی که از نیازهای کسب و کار شما پشتیبانی کند.

  • هدف از راه انداری وب سایت چیست؟
  • بودجه شما برای راه اندازی وب سایت چقدر است؟
  • چه کسانی از این CMS جدید استفاده خواهند کرد و برای چه چیزی از آن استفاده خواهند کرد؟
  • انداره وب سایت شما چقدر باید بزرگ باشد؟
  • چه تعداد افراد یا پرسنل می خواهند از این CMS استفاده کنند؟
  • آیا CMS به خدمات پشتیبانی سایت نیاز دارد یا خیر؟
  • آیا این CMS باید قابلیت چند زبانه بودن را داشته باشد؟
  • نیاز به چه سطوح دسترسی برای مدیریت و کنترل نیاز است؟
  • نیازهای فعلی و آتی کسب و کار چگونه است و خواهد بود؟
  • نیاز به یک CMS سئو پسند دارید؟ یعنی می خواهید سایت شما در موتورهای جستجو مانند گوگل دیده شود؟

در نتیجه قبل از انتخاب یک سیستم مدیریت محتوا، بهتر ایت که در مورد نحوه مصرف خود از وب سایت و محتوای آنها و اینکه می خواهید خروجی کار چه چیزی باشه فکر کنید.

نحوه ساخت وب سایت با سیستم مدیریت محتوا چگونه است؟ 

شما هم دوست دارید وب سایت خودتان را با سیستم مدیریت محتوا بسازید؟ اگر جواب شما مثبت است، روند کلی چیزی شبیه به این است:

  1. هاست و دامنه بخرید.
  2. هاست و دامنه را با هم ست کنید.
  3. سیستم مدیریت محتوای دلخواه خود را بر روی وب سرور خود نصب کنید.
  4. سیستم مدیریت محتوا را پیکربندی کنید تا ظاهر و عملکرد سایت شما را تعیین کند.
  5. نوشتن محتوا را با استفاده از رابط سیستم مدیریت محتوا شروع کنید.

سوالات متداول در زمینه سیستم مدیریت محتوا cms چیست ؟

۵/۵ - (۱ امتیاز)
نوشتهٔ بعدی
CMS وردپرس چیست؟ مزایا، معایب، کاربرد و راه اندازی سی ام اس wordpress
نوشتهٔ قبلی
نکات مهم و راهنمای انتخاب نام دامنه

درخواست مشاوره رایگان

یک جلسه مشاوره رایگان برای موفقیت سایتتان مهمان ما باشید.

فرم زیر را پر کنید تا با شما تماس بگیریم. یا با یکی از راه های زیر با ما در ارتباط باشید.

شماره تماس: 09375334833

سایر راه های ارتباط با من ↓

Instagram
WhatsApp
Telegram

۲ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

:: نمونه کارهای طراحی سایت ما

درخواست مشاوره رایگان

تماس با خدمات طراحی سایت دیجیتالی

شماره تماس: 09375334833

Instagram
WhatsApp
Telegram

:: جدیدترین مقالات